Τετάρτη 21 Ιουνίου 2017

Νέα ήθη στη Δ’ ΕΛΜΕ Αν Αττικής;
Τι συμβαίνει στο ΔΣ;   Είναι κάτι μήνες από την εκλογή του νέου ΔΣ, το Δεκέμβριο  του 16, που έχουν αρχίσει να εμφανίζονται νέα ήθη στη λειτουργία του σωματείου.
1.         Αμφισβητείται η επί πολλά χρόνια κεκτημένη σταθερή συνεδρίαση του ΔΣ, κάθε Δευτέρα στις 20.30, που έδινε την δυνατότητα, σε όποιο μέλος του σωματείου το επιθυμεί, να την παρακολουθεί χωρίς ιδιαίτερη προ-συνεννόηση. Αντ’ αυτού καθιερώνεται λίγο-λίγο, η έκτακτη συνεδρίασή του ΔΣ και μόνο αν υπάρχει ανάγκη σύγκλισής του, κατά την κρίση του Προέδρου Παλατζά-(ΔΑΚΕ), ή της πλειοψηφίας του 7μελούς ΔΣ, (2 ΔΑΚΕ, 2 ΣΥΝΕΚ, 2 ΑΣΕ-ΠΑΜΕ, 1 ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ).
2.         Ανακοινώθηκαν κάποια ψηφίσματα με την σφραγίδα της ΕΛΜΕ, χωρίς να περάσουν από το ΔΣ, (πώς να γίνει αυτό άλλωστε, αφού δεν συνεδριάζει τακτικά), αλλά μόνο σε τηλεφωνική επικοινωνία, και όχι πάντα με όλα τα μέλη του ΔΣ και όχι πάντα μ’ όλες τις παρατάξεις, στην λογική της πλειοψηφίας.
3.         Σε διαμαρτυρία της Αριστερής ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ Καθηγητών, ότι δεν συμφωνούμε με τις τηλεφωνικές εγκρίσεις των ψηφισμάτων,  αλλά πρέπει να συνεδριάζουμε προκειμένου να συζητάμε και να συνδιαμορφώνουμε το περιεχόμενό τους, λαμβάνουμε ως απάντηση τον συσχετισμό 4-3.
4.         Έχει αρχίσει να κυκλοφορεί η άποψη από την πλειοψηφία, ότι δεν πρέπει να καλούμε συνελεύσεις  αν πρόκειται να έρχονται 20-30 άτομα και μάλιστα όταν γίνονται, να μην αναγνωρίζονται ότι έχουν απαρτία, ανεξάρτητα από το τι ορίζει το καταστατικό για τη 2η επαναληπτική.
5.         Διαχέεται η αντίληψη και εφαρμόζεται ήδη στο ΔΣ, ότι μπορεί να αποφασίζει με τις ψήφους των αντιπροσώπων των παρατάξεων, ανεξάρτητα από το αν παρευρίσκονται ή όχι στο ΔΣ, χωρίς ούτε καν να ρωτούνται. Ακόμα και για σοβαρά θέματα, όπως η ανάγκη ή όχι σύγκλισης  ΓΣ.
Έτσι πχ στο ΔΣ στις 8/6, το αίτημα της ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ για ΓΣ, με θέμα την υλοποίηση της απόφασης της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ,  για απεργία αποχή, αλλά και για τρέχοντα σοβαρά θέματα, όπως οι ηλεκτρονικές εγγραφές στα ΕΠΑΛ, απερρίφθη με 3 παρευρισκόμενους ψήφους κατά: Παλατζάς (ΔΑΚΕ), Γεωργουλόπουλος-Καραφέρη(ΣΥΝΕΚ) και 3 παρευρισκόμενους υπέρ: Μαμίτση-Σπυράτου (ΑΣΕ ΠΑΜΕ), Προυσαλίδης (ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ), και 1 απούσα: Γεωργαντά (ΔΑΚΕ). Μπροστά σε τόσο σοβαρά θέματα λοιπόν για το κλάδο, το 3-3, έγινε απόφαση 4-3 εναντίον του αιτήματος για ΓΣ (ανακοίνωση ΕΛΜΕ στις 19/6/17), με το επιχείρημα  μάλιστα ότι θα καθοδηγήσει-αναστατώσει  τους συλλόγους πριν τις συνεδριάσεις τους, η αξιοποίηση πιθανής απόφαση υπέρ της απεργίας αποχής.
6.         Με ευθύνη της πλειοψηφίας του ΔΣ, έχουν αφεθεί όλα τα μέλη του σωματείου, χωρίς πλήρη και ολοκληρωμένη ενημέρωση (δημοκρατική υποχρέωση του ΔΣ), για την έναρξη της αξιολόγησης των υποψήφιων διευθυντών, αφού και μέχρι την Δευτέρα 19/6/17 στις 22.30 δεν είχε προωθήσει στα σχολεία και το site της,  την απόφαση κάλεσμα για απεργία-αποχή της ΑΔΕΔΥ. Λογοκρίνοντάς την μάλιστα ο Πρόεδρος, αρνιόταν έως τότε να τη στείλει, με το επιχείρημα ότι δεν θα συμβουλέψουμε εμείς τους συναδέλφους να απέχουν.
7.         Αντιθέτως,  λίγη ώρα αργότερα, σε Πανελλαδική πρωτοτυπία, τα νέα συνεταιράκια ΔΑΚΕ-ΣΥΝΕΚ του ΔΣ, ενάντια στην απόφαση της ΑΔΕΔΥ, της  ΔΟΕ, των 34 ΕΛΜΕ πανελλαδικά, των ίδιων των θέσεων του κλάδου περί εναντίωσης στην αξιολόγηση, αλλά ξεπερνώντας και αυτή την άφαντη-άφωνη  τα τελευταία 2 χρόνια ΟΛΜΕ, έβγαλαν απόφαση-πρόκληση,  κάλεσμα για συμμετοχή των συναδέλφων στη διαδικασία αξιολόγησης των υποψήφιων διευθυντών, ανατρέποντας το ίδιο τους το επιχείρημα περί μη επηρεασμού και αναστάτωσης των συναδέλφων. Αποδεικνύοντας έτσι άλλη μια φορά, ότι ο κυβερνητικός γραφειοκρατικός και «διευθυντικός» συνδικαλισμός γίνεται ολοένα πιο αντιδραστικός, αντί-συναδελφικός και επικίνδυνος.
Θεωρούμε απαράδεκτες και αντιδημοκρατικές τις μεθοδεύσεις αυτές της πλειοψηφίας του ΔΣ, που απαξιώνουν το σωματείο μας  και τη κατακτημένη με αγώνες δημοκρατική λειτουργία του, το ευτελίζουν και το δυσφημούν περαιτέρω στα μάτια των συναδέλφων και της κοινωνίας.
Αναλαμβάνουν τεράστιες ευθύνες με  την  στάση τους, την ανοικτή υποστήριξή τους στο μεγάλο θέμα-άνοιγμα της νέας αξιολόγησης, που εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους για την Δημόσια Εκπαίδευση και τις συνθήκες εργασίας των συναδέλφων.
Καλούμε όλα τα μέλη της ΕΛΜΕ,  να συσπειρωθούν στο σωματείο, να υπερασπιστούν την δημοκρατική λειτουργία του, και λειτουργώντας ως οι μόνοι εγγυητές, με την φυσική παρουσία τους στις δραστηριότητες του σωματείου και την ενεργό δράση τους, να σταματήσουν αυτά τα φαινόμενα.


επικοινωνία:  Τηλ: 6980488698.    mail: arsimpar@gmail.com     blog: http//arsimpar.blogspot.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου